Succé för öppet hus

Det öppna hus som Projekt Öländsk Kalksten anordnade på Träffpunkten i Färjestaden lördagen den 5 mars blev en ordentlig succé. Över 500! personer visade sitt tydliga intresse för Ölandsstenen, vilket är en imponerande siffra.
- Jag är både glad och imponerad över det intresse som finns hos allmänheten när det gäller den Öländska kalkstenen, säger projektledaren Lars Lundberg.
Ölands Kommunalförbunds EU-samordnare, Jörgen Samuelsson, instämmer helhjärtat.
- Ölandsstenen har en ännu starkare attraktionskraft än vad vi trodde och det är jätteskoj; vem hade räknat med över 500 besökare en vanlig lördag i början av mars.
Det var liv och rörelse i alla montrar och utställarna hade möjlighet att knyta många nya kundkontakter. I Cementas monter kunde man gissa vikten på en kalksten. Många hugade besökare klämde, kände, lyfte och gissade. Allra bäst lyckades Louise Sanderhem som gissade på 9 300 gram, tätt följd av Kjell Hall och Cissi Svärdström som trodde på 9 045 respektive 9 037 gram. Vad stenen vägde? Jo, exakt 9 222 gram.
Regionförbundets Håkan Brynielsson invigde dagen med ett trevligt tal.


Redan vid öppnandet var det fullt drag bland montrarna.


”Jag undrar just vad den kan väga”. Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson undersökte kalkstenen noga innan hon deltog i Cementas tävling. Trots noggrant övervägande och jämförelser med mjölpåsar räckte hennes gissning inte riktigt ända fram.


Författaren och fotografen Anders Johansson fanns på plats och signerade sin nya bok ”Ölands kalksten”.
– Det har varit ett roligt arbete och det är otroligt på hur många sätt kalkstenen har använts genom årtusenden.


Utställarna hade fullt upp hela dagen. Här ses Henrik från Mysinge Stenhuggeri i samspråk med potentiella kalkstenskunder.


Som vanligt trollband geologen Jan Mikaelsson sina åhörare med berättelser om ölandsstenens historia. En historia som får all annan historia att framstå som nutid. Jan Mikaelsson är, förutom en av landets mest fängslande föreläsare, en av Projekt Öländsk Kalkstens mest aktiva och engagerade medarbetare.