Picknick i det gröna med Projekt Öländsk Kalksten

Den 26 maj anordnade Projekt Öländsk Kalksten tillsammans med konstnären Christer Jansson en mycket trevlig och uppskattad lunchträff i Vickleby. Temat för dagen var naturligtvis den öländska kalkstenen. Den här gången kalkstenen som utsmyckningsmaterial. Christer visade både på enkla praktiska prov på kalkstensformationer i trädgården och betydligt mer avancerade modeller i sin ateljé. Intresset för kalkstenen som byggnadsmaterial ökar starkt bland privatpersoner och det är inte bara som byggsten och ytbeklädnad den passar bra.
– Den är utmärkt som trädgårdssten också, och i takt med teknikens framskridande kommer den att kunna användas mer och mer inom möbelindustrin. Jag tänker då främst på möjligheten att forma stenen med hjälp av vattenskärning, säger projektledaren Lars Lundberg. I offentliga miljöer har kalkstenen används ofta till golv- och trappytor, men även här finns möjligheter till rena utsmyckningsarbeten, t ex i rondeller, parkeringar, torg osv.

Ett flertal namnkunniga personer dök upp och njöt av friluftslunchen i den första riktiga sommarvärmen, bl a näringslivscheferna i kommunerna, Anders Nyholm och Tage Selander, kommunalrådet i Borgholms kommun, Lisbeth Lennartsson, Barbro Hägg från Ölands Djurpark med många fler.